Svanen - din garanti:

 

 Kun for forhandlere

 

Fyr fornuftigt - 5 råd

 

En moderne brændeovne er konstrueret til at udnytte energien i brændet optimalt. Det kræver dog en optimal forbrænding, som bedst sikres ved at følge disse enkle råd om at fyre fornuftigt i brændeovnen. Energien udnyttes optimalt – og du tager hensyn til miljøet:


#1. Brændet skal være tørt. Vand nedkøler ovnen og giver en uren forbrænding. Derfor må brændets vandindhold ikke overstige 20 %. Overstiger vandindholdet denne grænse, har ovnen ikke den ønskede varmeeffekt, man får røg i stuen og sodbelægning på ovnens glasrude.

 

#2. Ovnen skal varmes hurtigt op. Det er meget vigtigt for ovnens avancerede forbrændingssystem, at man studerer betjeningsvejledningen nøje. Den rigtige optænding sikrer, at ovnen hurtigst muligt når op på sin arbejdstemperatur. Tænd op med cirka 1 kilo tyndt pindebrænde og lad ovndøren stå på klem i cirka 10 minutter, til ilden virkelig har fat og der begynder at dannes et glødelag. Læg derefter 2-3 større brændestykker på, luk ovndøren og skru op for lufttilførselen, så de nye træstykker hurtigt antændes.

 

#3. Brug ikke for store stykker brænde. Der bør være luft imellem brændet og væggene i brændkammeret. Dette sikrer, at hele brændestykket kan varmes op og brænde på én gang. For de fleste ovne gælder det, at brændet ikke bør være længere end 30 – 33 cm og ikke tykkere end 6 – 8 cm.

 

#4. Fyld ovnen korrekt. Når træ opvarmes, afgiver det gasser. Ud over høj temperatur kræver gasserne lufttilførsel for at kunne brænde. Hvis der er for meget brænde i ovnen, hindrer det en optimal lufttilførsel, og uforbrændte gasser strømmer ud af skorstenen som røg. Ved korrekt forbrænding kan man stort set hverken se eller lugte røg fra skorstenen.

 

#5. Køb tidligt og opbevar brændet korrekt. Træ kræver tid til at tørre, og en korrekt lufttørring varer ca. to år. Da små træstykker tørrer væsentligt hurtigere end store, bør man opvare brændet savet og kløvet. Opbevar brændet på et luftigt og solrigt sted, hvor det er beskyttet mod regn. Undgå at dække brændestablen med plastic, der holder på træets fugtighed. Undgå ligeledes at stable brændet indendørs, da der på grund af utilstrækkelig ventilation er risiko for at træet rådner.

 

På dette lille filmklip fra Forbrugerrådet og TÆNK viser skorstensfejermester Henrik B. Jensen, hvordan du tænder op på den ny måde.

 


Print Print

Søg på Dapo.dk

Tilmeld nyhedsbrev

Indtast dit navn og e-mail nedenfor

hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.

 

Lignende artikler

 

Skift til ny - skån miljøet

Vis artikel


Skift til ny - spar energi

Vis artikel


 

 

Sitemap

KontaktSekretariat:

DAPO

c/o VANG&CO. ApS

Hyldehaven 35

8520 Lystrup


Telefon: 87 41 06 06

Mobil: 40 87 06 06

E-mail: dapo@dapo.dk


Brændeovnen frikendt for at
give små børn astmaanfald

Skrevet den 2. april 2012

Læs pressemeddelelse (PDF)


Forslag om afgift på brændeovne er grotesk

Skrevet den 4. november 2011

Læs pressemeddelelse (PDF)


Brændeovne kan hjælpe Danmark...

Skrevet den 30. september 2010

Læs pressemeddelelse (PDF)

 

 

Professor: Ingen kan sige noget sikkert om sundhedsrisikoen ved brænderøg

Skrevet den 20. marts 2012

Læs pressemeddelelse (PDF)


DMU halverer brændeovnes bidrag til luftens forurening

Skrevet den 27. maj 2010

Læs pressemeddelelse (PDF)

 

OECD-rapport om luftforureningen - bygger på 10 år gamle tal

Skrevet den 21. januar 2012

Læs pressemeddelelse (PDF)


Rapport om brænderøg er politisk og uden dokumentation

Skrevet den 21. januar 2012

Læs pressemeddelelse (PDF)


Nyheder


Miljø og Energi


Økonomi